Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kyotos systerprotokoll ska stoppa monstergasen

Publicerad: 10 november 2010, 10:08

Många menar att den snabbaste vägen i klimatarbetet är att attackera de potenta klorgaserna. Det över 20 år gamla Montrealprotokollet för att skydda ozonskiktet kan därför ge oväntad draghjälp till klimatmötet i Mexico, rapporterar tidskriften Nature.


Användningen av den mycket potenta och växthusdrivande klorgasen HFC (hydroflourcarbones) tros explodera under de närmaste decennierna. Den kemiska produkten används till exempel i fordon och luftkonditionering i de snabbt växande utvecklingsländerna.

Problemet är att HFC ger upphov till tusentals gånger starkare växthuseffekt än koldioxid. En uppskattning ger vid handen att utsläppen av HFC år 2050 kommer att motsvara mellan 5,5 och 8,8 miljarder ton koldioxid – att jämföra med USA:s totala utsläpp idag på 6,1 miljarder ton, skriver Jeff Tollefson i tidskriften Nature.

HFC är en biprodukt från tillverkningen av en annan stark klorgas, HCFC (hydroclourflourcarbons), som används som köldmedel och ingrediens i olika klimatanläggningar. Produkten HFC-23 beräknas ge en 11 700 gånger starkare växthuseffekt än koldioxid.

Enligt kritikerna har regleringe
n av HFC-produktionen bromsats upp för att fabriker i Kina och andra länder tjänar mer pengar på att sälja utsläppskrediter för HFC än de gör på att sälja HCFC som kemisk produkt. EU överväger därför att skärpa lagstiftningen på marknaden av sina CDM-krediter för HFC-23 (Clean Development Mechanism).

Inför FN:s klimatmöte i Mexico i december diskuteras hur länderna kan minska förbrukningen av de potenta klorgaserna. Nu visar det sig att parterna i Kyotoprotokollet kan få draghjälp från oväntat håll: från det i praktiken enda fungerande globala miljöavtalet, Montrealprotokollet.

Montrealprotokollet
upprättades 1987 för att minska förbrukningen av CFC, även kallat freoner, och andra kemikalier som äter upp jordens skyddande ozonskikt. Detta avtal betecknas som mycket framgångsrikt i att stoppa förbrukningen av hårda CFC och med att kräva fram mindre skadliga ersättningsämnen.

Jeff Tollefson skriver att länderna som skrivit under Montrealprotokollet överväger att flytta över regleringen av HFC från det trögflytande Kyotoprotokollet till det välsmorda Montrealprotokollet. Förespråkarna menar att Montrealprotokollet på så sätt kan användas som draglok i klimatpolitiken.

Denna vecka träffas parterna i Bangkok för att diskutera saken.

Men det finns fortfarande länder som inte är beredda att ge upp sin lönsamma produktion av HFC och alla är inte lika övertygade om att planen kommer att gå lås.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.