Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kyrkan: Sverige bör överge radikal linje

Publicerad: 19 november 2010, 09:35

Förslaget till ny jordbrukspolitik för EU får olika slags kritik. Kyrkan vill att Sverige ska överge en radikal linje för att vinna något annat.


Ämnen i artikeln:

EuJordbruk

EU:s bondeorganisation Copa-Cogeca kallar EU-kommissionens förslag om miljökrav för ”kostsamma bördor”.

Svenska Naturskyddsföreningen tycker tvärtom att alltför stora stöd legitimeras genom svaga miljökrav, trots att EU nu har chansen att förändra i och med att förändringen av jordbrukspolitiken är en del av översynen av EU:s budget.

– Det är oerhört provocerande att de 400 miljarder som går till jordbruket inte används till de stora miljöutmaningar vi står inför, säger dess generalsekreterare Svante Axelsson.

Men Svenska kyrkan vill att Sverige överger den tidigare radikala linjen i jordbrukspolitiken.

– I stället för att driva en radikal linje, med små utsikter att lyckas, vill vi att Sverige verkar för förslag som specifikt syftar till att förhindra negativ påverkan i Syd. Det säger Erik Lysén, policychef för Svenska kyrkans internationella arbete.

I förslaget till ny jordbrukspolitik för EU nämns överhuvudtaget inte förslagets påverkan på jordbruket i fattiga länder. Detta trots att problemet är välkänt att EU:s dumpning av billiga matvaror i fattiga länder slår ut lokala marknader och leder till hunger och fattigdom.

Kyrkan är upprörd eftersom EU ibland annat Lissabonfördraget har slagit fast att alla politikområden ska stödja de utvecklingspolitiska målen om minskad global fattigdom och hunger.

– Vi vill se en övergripande regel om ”do no harm”. EU måste ta ansvar för effekterna av sin politik och utforma mekanismer som förhindrar att europeiska produkter dumpas på fattiga länders marknader, säger Erik Lysén på Svenska kyrkan i ett pressmeddelande.

Pernilla Strid

Ämnen i artikeln:

EuJordbruk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.