Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kyrkan vill halvera elnotan genom att stänga av värmen korta perioder

Publicerad: 3 januari 2006, 07:18

Svenska kyrkan satsar på att spara el. Genom att stänga av församlingsbyggnader under korta perioder räknar man med att kunna minska elanvändningen med 150 000 kWh vilket motsvarar eluppvärmning av 20 000 villor, rapporterar tidningen Dagen. Om förslaget genomförs kan kyrkan halvera sin årskostnad för el.


– Tanken är att kyrkans fastigheter periodvis, kanske en timme åt gången – då och då – ska stängas av och kopplas från elnätet under de tider på dygnet när ingen verksamhet pågår, säger Dan Melander till tidningen Dagen.

Han leder kyrkans projekt Etik och Energi som har tagit fram förslag på hur församlingar runt om i landet kan vara med och spara el.

Kyrkan vill hålla nere elanvändningen på vardagarna för att sedan kunna öka den under helgerna när det pågår fler aktiviteter i kyrkans byggnader.

Dan Melander anser att hela Sverige skulle kunna minska elförbrukningen med mellan 30 och 50 procent och kunna gå i bräschen internationellt för energieffektiva handlingsprogram, men han är besviken på branschorganisationen Svensk Energi.

– När vi hör av oss och vill göra en insats känns det lite tråkigt att få dåligt gehör, säger Dan Melander till Dagen.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev