Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökKlimat

Kyrkoböcker visar hur klimatet påverkar vår hälsa

Publicerad: 4 April 2013, 08:31

Historiska svenska väderdata och gamla kyrkoböcker kan hjälpa oss att förstå hur klimatförändringar påverkar vår hälsa. Det rapporterar SVT som besökt konferensen ”Global Health Beyond 2015” som just nu hålls i Stockholm.


Fördelen med att undersöka sambandet i just Sverige är att här finns väldigt bra historisk data med anteckningar av god kvalitet många år bakåt i tiden säger Peter Byass, professor i folkhälsa vid Umeå Universitet, och en av de som står bakom undersökningen till SVT.

Undersökningen som presenteras på den internationella konferensen "Global Health Beyond 2015". visar bland annat att regn hade större betydelse för dödligheten än temperaturen. Fortsatta studier hoppas kunna belysa fler samband och hur människor i olika ålder påverkas av klimatet.

Med bara 1000 dagar kvar till slutdatumet för FN:s millenniemål för en bättre värld, är det dags att blicka framåt och titta på de hälsoutmaningar vi står inför i framtiden. Därför samlas ny forskning till en öppen tvådagars-konferens i Stockholm.

Miljöaktuellt, redaktionen


Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.