Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Läcka avslöjar svag beredskapsplan för att skydda Arktis

Publicerad: 4 Februari 2013, 09:58

Ett dokument som planeras undertecknas av de arktiska utrikesministrarna i maj har läckt till Greenpeace – som totalsågar det föreslagna avtalet. – Förslaget visar upp en oerhört svag plan med ytterst vaga formuleringar, skriver miljöorganisationen.


Ett dokument med titeln “Co-operation on Marine Oil Pollution Preparedness and Response” är planerat att undertecknas av de arktiska utrikesministrarna vid ministermötet i Kiruna i maj. Nu har Greenpeace kommit över dokumentet och hävdar att det handlar om ett förslag som visar upp en oerhört svag plan met ytterst vaga formuleringar. Man anser att den läckta beredskapsplanen avslöjar en "djupt otillräcklig strategi" för de hotade miljöerna i Arktis.
– Beredskapsplanen för en oljeolycka är vad det svenska ordförandeskapet alltid lyfter upp när problematiken kring oljeborrning i Arktis tas upp, men trots två års arbete och hög svansföring är resultatet bara en rad vaga formuleringar, otillräckliga åtgärdsförslag, och en total frånvaro av kännbara påföljder för vårdslös exploatering, säger Therese Jacobson som är ekotoxikolog och Arktisexpert på Greenpeace.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.