Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Läcka avslöjar svag beredskapsplan för att skydda Arktis

Publicerad: 4 februari 2013, 09:58

Ett dokument som planeras undertecknas av de arktiska utrikesministrarna i maj har läckt till Greenpeace – som totalsågar det föreslagna avtalet.
– Förslaget visar upp en oerhört svag plan med ytterst vaga formuleringar, skriver miljöorganisationen.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Ett dokument med titeln “Co-operation on Marine Oil Pollution Preparedness and Response” är planerat att undertecknas av de arktiska utrikesministrarna vid ministermötet i Kiruna i maj. Nu har Greenpeace kommit över dokumentet och hävdar att det handlar om ett förslag som visar upp en oerhört svag plan met ytterst vaga formuleringar. Man anser att den läckta beredskapsplanen avslöjar en "djupt otillräcklig strategi" för de hotade miljöerna i Arktis.
– Beredskapsplanen för en oljeolycka är vad det svenska ordförandeskapet alltid lyfter upp när problematiken kring oljeborrning i Arktis tas upp, men trots två års arbete och hög svansföring är resultatet bara en rad vaga formuleringar, otillräckliga åtgärdsförslag, och en total frånvaro av kännbara påföljder för vårdslös exploatering, säger Therese Jacobson som är ekotoxikolog och Arktisexpert på Greenpeace.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev