Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Läckande gas skapar biologiska skattkammare

Publicerad: 7 januari 2013, 09:15

Djupa hålor i havsbotten, skapade av läckande metangas, fungerar som biologiska skattkammare.


Ämnen i artikeln:

Forskning

Vid gas- och oljeutvinning i havet har det upptäckts djupa hålor i botten, så kallade ”pockmarks”, skapade av läckande metangas. Nu har forskarna insett att de kan vara biologiska skattkammare, rapporterar SR:s Vetenskapsradio.

Inte nog med att det finns en speciell djurvärld knuten till den läckande gasen, dessutom fungerar hålorna som skyddsrum för hotade arter i en hårt trålad omgivning.

Vid en inventering, på flera hundra meters djup, i Brattenområdet långt ut i Skagerack hittades en sällsynt sjöstjärna, hotade koraller och flera snäckarter som aldrig tidigare setts i Sverige.

– Sjöstjärnan är så pass ovanlig så vi har väldigt lite information om den. Det är en djuplevande, lite rundad sjöstjärna, säger Matz Berggren, som var ledare för expeditionen.

I Brattenområdet finns det många hålor med ett djup på 15 till 60 meter. I hålornas branta väggar finns ofta utstickande stenar som skyddar arter som tidigare var vanliga i våra hav.

– De riktigt branta hålorna, där är det ingen som trålar för de är farliga för trålarna. Där, på stenar och sådant hittar vi till exempel risgrynskorall. Den är ganska vanlig på såna områden. De stora djupa hålorna måste skyddas, för de har en ganska unik fauna för området.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

Forskning

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News