tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Läckande havsbottnar ännu inget stort problem för klimatet

Publicerad: 5 mars 2010, 08:53

Resultaten från den uppmärksammade svensk-ryska forskarexpeditionen hösten 2008 för att studera metangasutsläpp från tinade havsbottnar utanför Sibirien publiceras idag i den ansedda vetenskapliga tidskriften Science.


Redan nu läcker det ut lika mycket metan på havsbottnen utanför Sibirien som man tidigare trodde kom från alla världshaven sammanlagt. Men ändå har den mängden inte någon större betydelse för klimatet, skriver Vetenskapsradion på webben.

Forskaren Örjan Gustafsson som är en av forskarna bakom studien säger till Vetenskapsradion att effekterna avgörs av hur snabbt metangasutsläppen ökar i framtiden. Och det är enligt honom inte lätt att veta.

Det viktiga med studien är att den visar att metan överhuvudtaget frigörs från havsbottnarna. Metanet kommer från gamla torvmossar. När istäcket smälte efter förra istiden steg havsnivån och de frusna torvmossarna hamnade på havets botten.

Nu har de värmts upp av värme från jordens inre och av havsvattnet ovanför och har därför börjat tina.

Tidigare trodde man att metanet låg säkert på havsbotten, under ett tätt ”lock” av permafrost. Men den nya forskningen visar alltså att locket inte längre är tätt och att metanet läcker ut för fullt redan idag och stiger som bubblor upp till havsytan.

Pernilla Strid

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev