Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Läckt dokument: De kan bli nya miljö- och klimatkommissionärer

Publicerad: 8 september 2014, 05:08

Ett läckt dokument avslöjar möjliga kandidater till posterna som miljö- och klimatkommissionärer.


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 4 september.

Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande, håller just nu på att sätta samman sin nya kommission. Intervjuer görs för tillfället med medlemsstaternas föreslagna kandidater för att se vilken portfölj som ska tilldelas vilken kommissionär. Nu visar ett läckt dokument som webbtidningen Euractive kommit över, och som är daterat den 2 september, hur en möjlig laguppställning skulle kunna se ut. Euractive poängterar att det rimligen inte handlar om någon slutlig version från Jean-Claude Junckers sida. Men av dokumentet går ändå att få en fingervisning om vartåt det kan tänkas luta.

Ny miljökommissionär kan bli Danmarks Margrethe Vestager, idag ekonomi- och inrikesminister i landet. Klimat- och energiportföljen kan enligt dokumentet slås samman och ges till Storbritanniens Jonathan Hill, konservativ politiker som var ledare i brittiska parlamentets överhus tills det att han nominerades till kommissionär.

Den stora nyheten är annars att det kan skapas en helt ny portfölj, kallad ”Energy Union”. Här är det förmodligen utvecklingen i Ryssland som spelat in, men än så länge är det oklart vilket ansvarsområde en sådan kommissionär skulle få och ifall det handlar om en parallell eller överordnad post till energikommissionären. Jobbet är tänkt att gå till Lettlands tidigare premiärminister Valdis Dombrovkis.

I nästa vecka förväntas Jean-Claude Juncker presentera sitt färdiga förslag. Därefter kommer Europaparlamentet att genomföra utfrågningar av kommissionärerna och förhoppningen är att den nya kommissionen ska kunna tillträda den 1 november.

Läs artikeln i Euractive här.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.