Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Läckt dokument: Så planerar EU för en ”green deal”

Publicerad: 4 december 2019, 10:00

Nästa vecka ska EU-kommissionen presentera sin gröna strategi. Men ett läckt dokument visar redan nu hur planerna ser ut.


När den nya EU-kommissionen tillträdde i höstas var ett av huvudbudskapen att genomföra en ”green new deal” för EU. Det vill säga en omfattande plan med åtgärder för att bland annat leva upp till klimatåtaganden. Den senaste tiden har ambitionerna dock kritiserats för att vara för svaga, bland annat av Miljöpartiets EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren. Därmed står mycket på spel för kommissionens miljö- och klimatambitioner när den nya gröna given presenteras på onsdag i nästa vecka.

Samtidigt som många väntar på besked från EU-kommissionen har det läckt ut dokument som visar hur resonemangen går. Nyhetstjänsten Euractive som har tagit del av dokumentet uppger att målet om att nå klimatneutralitet står högst på agendan i dokumentet och att en klimatlag som garanterar klimatneutralitet till år 2050 ska presenteras senast i mars nästa år. Dokumentet är markerat för enbart intern användning och uppgifterna kan alltså komma att ändras.

Vidare listas i dokumentet åtgärder som att före oktober år 2020 komma med en plan för att skärpa målet om utsläppsminskningar till år 2030 med upp till 55 procent.

I dokumentet tar kommissionen upp flera områden där åtgärder ska genomföras. När det gäller industrin och en cirkulär ekonomi nämns en industristrategi samt en ny handlingsplan för en cirkulär ekonomi som ska vara klar i mars 2020. Dokumentet innehåller även formuleringar om att inkludera sjöfarten i handelssystemet med utsläppsrätter och att minska andelen gratis utsläppsrätter till flyget.

Här har Euractive publicerat det läckta dokumentet

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.