Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Läckt dokument visar Trumps plan för USAs miljömyndighet

Publicerad: 4 april 2017, 12:03

Ett läckt dokument som Washington Post tagit del av visar att Trump-administrationens plan för miljömyndigheten EPA innehåller nedskärningar som är mer omfattande än vad som tidigare uppgetts.


Ämnen i artikeln:

Klimatförändringar

I framtiden ska EPA enbart fokusera på sin ”kärnverksamhet” och alla kringaktiviteter runt forskning, klimatförändringar och utbildning ska försvinna. Hanteringen av delstaternas avfall och dricksvatten ska fortfarande finansieras, men resten av EPAs budget ska minskas med 43 procent.

Det innebär bland annt att 25 procent av personalen får gå och 50 program ska läggas ner. Bland annat handlar det om program för kontroller av växtgifter som istället ska finansieras av de tillverkande företagen, kontroller av avrinningsvatten, miljösamarbeten med Mexiko och Kanada inom ramen för NAFTA, kontroll av skadlig inomhusluft, radonprogram för att skydda boende mot cancer, sanering av områden med farligt avfall. Trump-administrationen vill även kraftigt minska den avdelning inom myndigheten som testar så att biltillverkarna lever upp till kraven på bränsleeffektivitet. Kostnaden för testerna ska också flyttas över till bilindustrin som ska betala för testerna genom avgifter.

Enligt Trump-administrationen reflekterar nedskärningarna inom EPA regeringens filosofi: att begränsa federala myndigheters inflytande över delstaterna. Makten över miljöfrågorna ska återgå till lokala myndigheter, och i vissa fall till  företag. Men flera miljöorganisationer menar att regeringen gynnar företag som bedriver miljöfarliga verksamheter eller som vill ha skattelättnader.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Klimatförändringar

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.