Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Läckt rapport motsäger Trump på punkt efter punkt

Publicerad: 9 augusti 2017, 06:26

Utkastet till en vetenskaplig rapport har läckt till tidningen New York Times. Rapporten från den amerikanska myndigheten National Climate Assessment bestrider Trump-administrationens påståenden om klimatförändringarna på punkt efter punkt.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

Utkastet till en vetenskaplig rapport om klimatförändringar har läckt till tidningen New York Times. Forskarna bakom utkastet konstaterar bland annat man redan nu kan se klimatförändringarnas effekter, att temperaturen i USA stigit med 1,5 grader sedan 1901 och att extrema värmevågor, torka och häftig nederbörd blivit allt vanligare.

Bakom rapporten ligger National Climate Assessment, en statlig myndighet som sedan 1990 har haft i uppdrag att vart fjärde år genomföra en rigorös vetenskaplig granskning av hur klimatförändringarna påverkar USA. De slutsatser som forskarna dragit kan knappast anses som uppseendeväckande eller kontroversiella, åtminstone inte i resten av världen, men rapporten är ändå speciell i den bemärkelse att den motsäger regeringens officiella hållning. På punkt efter punkt bestrider rapporten Trump-administrationens påståenden om klimatförändringarna, dess effekter och orsaker.

För tillfället granskas rapporten av Vita huset men enligt New York Times är anledningen till att utkastet läckt att forskare oroat sig för att Trump-administrationen kommer att mörka resultatet av studien.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.