Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ladda din iPhone med egen vindkraft

Publicerad: 9 december 2010, 09:51

Med en iFan kan du ladda telefonen när det blåser. Men det krävs en hel del frisk luft för en full laddning.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Ett av de vanligaste klagomålen på Apples iPhone är den korta batteritiden. Eftersom telefonen ofta behöver laddas dagligen så finns det definitivt en växande marknad för portabla laddare. Olika solenergilösningar dominerar, men Tjeerd Veenhovens iFan låter dig ladda mobilen med hjälp av vindkraft.

Laddaren består av ett gummifodral med en inbyggd, modifierad datorfläkt som snurrar i vinden och därmed generar energi. Men det krävs sex timmars vind för en full laddning av telefonen, så man får anta att produkten främst riktar sig till folk som gillar friluftsliv.

Veenhoven har även tagit fram ett förslag på hur man skulle kunna använda laddaren på cykeln, vilket är en klockren idé. Han arbetar även med att göra fläktbladen effektivare och på olika modifieringar för att till exempel kunna fästa laddaren på bilen.

Varför inte ta fram en variant med inbyggda solfångare? En portabel laddare som genererar grön energi i såväl sol som vind borde kunna bli nästa års julklapp!

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.