Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ladda mobilen med en sväng på cykeln

Publicerad: 4 juni 2010, 04:00

Nokia har presenterat nyheter. Roligast är en batteriladdare för cyklar.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Laddaren, som passar alla Nokia-telefoner med två millimeters laddaruttag, använder en dynamo för att generera el från cykelns rörelse, meddelade företaget i ett pressmeddelande.

– Cykeln är det vanligaste transportmedlet i många av världens marknader, så på det här sättet kan vi dra nytta av en aktivitet som folk redan ägnar sig åt, sa Alex Lambeek, på Nokia, i ett uttalande.

Laddarens pris, som även inkluderar en hållare till cykeln, varierar beroende på marknaden, men i länder som till exempel Kenya, där produkten introducerades igår kommer priset att ligga på cirka 150 kronor, skriver The Swedish Wire.

För att starta laddningen behöver en cyklist komma upp i en hastighet av minst sex kilometer i timmen. En tio minuters cykeltur i 10 km/h producerar tillräckligt med energi för 28 minuters samtalstid eller 37 timmars standbytid. Ju snabbare du cyklar, desto mer batteritid genereras.

Laddaren kommer att finnas tillgänglig via utvalda återförsäljare och Nokias onlinebutik före årsskiftet.

De fyra nya telefonmodeller som introducerades i Kenya under gårdagen är riktade mot utvecklingsmarknader, och har funktioner som utformats för behoven i länder där tillgången till el är begränsad – som till exempel batterier med sex veckors standbytid. De nya telefonernas pris kommer att ligga mellan 300 och 450 kronor.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.