Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ladda mobilen med stövlarna

Publicerad: 21 juni 2010, 08:39

Med de nya termoelektriska gummistövlarna Orange Power kan du ladda mobilen under svamppromenaden.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Brittiska mobiloperatören Orange har tillsammans med GotWind utvecklat ett par termoelektriska gummistövlar. Med en elproducerande sula konverterar de fötternas värme till elektricitet, som kan användas till att ladda mobilen via en anordning i stövelns skaft, skriver CNET News.

Det är den så kallade Seebeck-effekten som utnyttjas: en termoelektrisk enhet skapar en spänning på grund av temperaturskillnader. Stövlarnas sulor innehåller olika halvledarmaterial inneslutna mellan tunna keramiska plattor. När fotens värme träffar ovansidan av dessa, samtidigt som undersidan kommer i kontakt med markens kyla, genereras strömmen.

Ett par prototypstövlar kommer att visas upp på den brittiska Glastonbury-festivalen som startar i övermorgon. Många av besökarna kommer att bo i tält, vilket gör det till en utmärkt plats att visa upp de miljövänliga stövlarna. Tolv timmars stampande i lerigt gräs behövs för en timmes laddning av telefonen, så det gäller att ”walk the walk to talk the talk”.

Företagen har inte meddelat när stövlarna kommer att finnas till försäljning eller vad de kommer att kosta.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.