måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ladda prylarna – med hjälp av virus

Publicerad: 21 maj 2012, 07:10

Kläder som kan alstra ström – med hjälp av virus. Amerikanska forskare vill att insydda mikrogeneratorer ska ladda våra mobiler när vi är ute och går.

Ämnen i artikeln:

GreentechMiljöteknik

Genom att utnyttja en särskild elektrisk egenskap hos vissa virus har amerikanska forskare lyckats skapa en generator som klarar av att driva en liten LCD-skärm, skriver svt.se.

Forskarna har upptäckt att vissa virus har piezoelektriska egenskaper – de kan alltså omvandla mekanisk energi till elektricitet. Med hjälp av en virusgenerator hoppas man kunna omvandla kroppens rörelser till elektrisk energi, genom att till exempel utnyttja trycket i skosulan när vi är ute och promenerar.

Tack vare att virusen organiserar sig själva till ordnade mönster, så är det relativt enkelt att skapa tunna ark av effektivt packade, piezoelektriska virus. Dessa kan sedan staplas på varandra för att skapa en generator.

Amerikanska forskare har skapat en mikrogenerator som lyser upp en LCD-skärm med hjälp av virus. Foto: Berkeley Lab

Forskarnas prototyp består av 20 lager virusfilm, med en elektrod på var sida. Genom att trycka på generatorn med fingret så alstras tillräckligt med ström för att lysa upp en siffra på en LCD-skärm – ett litet, men viktigt, steg mot att kunna bygga enkla och billiga mikrogeneratorer.

– Det här är egentligen bara ett sätt för oss att visa att principen fungerar. Eftersom bioteknikens verktyg gör det möjligt att producera genetiskt modifierade virus storskaligt, så skulle piezoelektriska material baserade på virus kunna vara en enkel väg till en helt ny typ av mikroelektronik i framtiden, säger Seung-Wuk Lee, en av forskarna bakom virusgeneratorn.

Viruset som forskarna har använt är ofarligt för människor, men genetiskt modifierat för att maximera strömutbytet.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev