Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Laddat budskap: Hjärtchock i varje hem

Publicerad: 4 november 2008, 07:46

En defibrillator för att starta hjärtan. Det vill Philips se i varje svenskt hem.


Vid hjärtstillestånd har man cirka fyra minuter på sig att få igång den drabbades hjärta. Innan ambulansen hunnit fram kan det vara för sent. Därför anser man vid Philips att det bör finnas en defibrillator i varje privatpersons hem.

Ett av argumenten är att allt fler i västvärlden drabbas av någon form av hjärtsjukdom, menar elektronikjätten.

– Vi måste tänka om gällande hälsovården för kunna ta hand om de sjuka. Vi måste hitta problemen tidigt och behandla tidigt. Vi måste hitta effektivare sätt att ta hand om dem, bland annat i deras egna hem, säger Joris van den Hurk, vd för kardiologi på Philips Healthcare.

På varuhus och kontor i USA är defibrillatorer en vanlig syn, nästintill som första-hjälpen-lådor i Sverige. För att de ska kunna användas av personer utan vare sig läkarutbildning eller kunskap om själva defibrillatorn måste apparaten vara extremt enkel att ta i anspråk. Under pr-jippot Philips Simplicity Event i Moskva nyligen visade Philips upp produkten Heartstart FR3 där allt som behöver göras för att ge en elchock är att trycka på en knapp.

– En chock kan aldrig ges om den inte behövs. Den är 100 procent säker och kan användas av vem som helst, säger Josef Wolff Hilmar, affärsutvecklingschef för defibrillatorer.

Apparaten har också en CPR-mätare som ska göra att hjärt- och lungräddning utförs på rätt sätt – i rätt takt och med rätt tryck.

Josef Volff Hilmar menar att behovet av att ha en defibrillatorer i hemmen är stora, speciellt hos familjer som redan drabbats av någon form av hjärtsjukdom.

– Den drabbades familj är i chock. Personen har överlevt men familjen känner sig osäkra eftersom det finns stor risk att det händer igen. Så för denna grupp är det perfekt att ha en hemma-defibrillator om läkaren kan visa hur den fungerar för familjemedlemmarna, säger han.

När ser vi dessa i de svenska hemmen?
– I Sverige har vi redan sålt några enklare modeller till privatpersoner. Men inte många eftersom det fortfarande finns ett motstånd.

Måste ni gå via läkare?
– Rent jusidiskt kan vi sälja till vem som helst. Men vi rekommenderar alla att tala med sin läkare.

Hur ställer sig läkarkåren till detta?
– De flesta säger fortfarande att man inte ska ha dem i hemmen utan endast ringa en ambulans. Det handlar om utbildning.

Anser du att det är positivt att denna utrustning finns i hemmen utan att personerna som ska använda dem har någon utbildning?
– Om någon drabbas av hjärtstillestånd har du fyra minuter på dig. Om du inte gör något är resultatet tyvärr ofta uppenbart.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev