onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Laddhybriden klarar 9 av 10 körsträckor på el

Publicerad: 4 april 2011, 07:37

När svenska familjer sätter sig i bilen är 9 av 10 turer kortare än 30 kilometer. Med en normal laddhybridbil skulle förbränningsmotorn kunna slumra för det mesta.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörLaddhybriderMiljöteknikTeknik

En laddhybrid skulle i 9 fall av 10 klara en normal familjs totala körsträcka på enbart eldrift. Det konstaterar Vattenfall som i ett testkörningsprojekt låtit 30 svenska familjer använda en laddhybrid istället för sin vanliga bil.

Testerna visar att en klar majoritet av testperiodens samlade körsträckor var kortare än 30 kilometer. Slutsatsen av det är att de flesta skulle kunna köra en laddhybrid på ren el i de allra flesta fall. Under testerna har en laddhybrid från Volvo tagits fram som enligt Vattenfall lagt grunden för den Volvo V60 Plug-in-hybrid som ska lanseras 2012. Bilen kommer att ha en räckvidd på upp till 50 kilometer på enbart el.

Under testerna utfördes 59 procent av laddningarna i hemmet medan 25 procent gjordes på testpersonernas arbetsplats. Sju procent av laddningarna har gjorts vid andra laddplatser.

– Resultaten visar att laddningsmöjligheter i hemmet och på arbetsplatsen är tillräckligt för att täcka det vardagliga körbehovet, som att åka till arbetet, hämta och lämna barn, åka och handla med mera. Så behovet av utökad infrastruktur för laddning av laddhybrider är begränsat. Framförallt visar projektet att laddhybriden helt kan fylla den konventionella bilens roll samtidigt som el ersätter större delen av det fossila bränslet, säger Johan Tollin, projektledare på Vattenfall, i ett pressmeddelande.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev