Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag13.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Lag nära på 40 procent kvinnor i bolagstoppen

Publicerad: 15 Maj 2015, 05:37

– Vi har börjat arbeta med ett lagförslag, deklarerar justitieminister Morgan Johansson, som hotar med ”böter”.


Ämnen i artikeln:

Csr

Sveriges Radio rapporterar att regeringen har påbörjat arbetet med lagförslag som ska få svenska bolags styrelser att bli mer jämställda.

– Vi har börjat arbeta med ett lagförslag. Det innehåller ett krav på att bolagsstyrelserna ska innehålla minst fyrtio procent kvinnor. Och sedan får man då överväga vilka sanktionsmöjligheter det ska finnas om man inte lyckas uppnå det, och där har vi inte tagit ställning än. säger justitieminister Morgan Johansson till Sveriges radio.

I regeringsförklaringen i fjol lovade statsminister Stefan Löfven en kvoteringslag, vilket fått en hel del börsbolag att öka andelen kvinnor i styrelserummen.

Den nya lagstiftningen är tänkt att presenteras om ett år och kan då bli verklighet om inte bolagen självmant har uppnått målet på 40 procent kvinnliga ledamöter.

En kvoteringslag är också en delikat politisk fråga. S, MP och V är för medan allianspartierna och SD mot, enligt en rundringning som Sveriges Radio gjort.

– Om det blir aktuellt med en lagstiftning hänger det ju på om näringslivet inte lyckas nå upp till fyrtio procent. Då ska vi ta de politiska kontakterna. Men jag tycker nog att varje parti som vill kalla sig feministiskt nog också måste vara med om att riva bort det här glastaket – annars blir det bara tomma ord. Så jag tycker nog att partier som vill ha en jämställdhetsprofil, de ska nog fundera igenom det här en gång till. Och de har ett år på sig, säger Morgan Johansson till SR.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Csr

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.