Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Laga mat på solspis

Publicerad: 10 september 2010, 01:13

Solar Ibex är en soldriven och hopfällbar utomhusspis som ger dig möjlighet att laga miljövänlig mat på utflykten.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Solar Ibex är utvecklad av 28-åriga industridesignern Nir Beit-av från Israel. Eftersom spisen är lätt och hopfällbar passar den perfekt för längre utflykter i fjällen, eller på andra platser där det är långt till eluttag. Höga berg, ökenområden och arktiska miljöer är exempel på platser där den kan fylla en viktig funktion.

Spisen väger totalt åtta kilo, men enligt tillverkaren så kan man faktiskt minska den totala packvikten, förutsatt att man är ute på längre expeditioner. I och med att spisen eliminerar bränsleförbrukningen så spar den i längden dessutom även in på kostnaderna.

Spisen har en inbyggd ”autotracker” som gör att reflektorn följer solens rörelser. Reflektorn har en diameter på en meter, är täckt med spegelfilm och gör att spisen kan generera värme på upp till 300 grader. Den kan, precis som spisens övriga delar lätt plockas isär och monteras, vilket är en förutsättning för enkel transport.

Solar Ibex kan med fördel användas till matlagning, vattenkokning och bakning. Eftersom spisen drivs helt av solkraft leder matlagningen inte till några direkta koldioxidutsläpp.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.