Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lägenheter borde också få avdrag för egen elkraft

Publicerad: 15 oktober 2013, 11:42

Med ett nytt avdrag vill regeringen underlätta för egenproducerad, miljövänlig el. Men de som bor i lägenhet, omfattas inte.


Regeringen kör över remissinstanserna och gör helt fel, detta skriver representanter för elhandel, miljö- och bostadsorganisationer i en debattartikel publicerad hos Naturvårdsverket.

Regeringen presenterade nyligen ett förslag som ska underlätta för hushåll att äga sin egen förnybara elproduktion, exempelvis i form av vindkraft eller solceller.

I debattartikeln står det att tanken är god men att det är anmärkningsvärt att regeringen inte bara ignorerar sin egen remissprocess utan också väljer att missgynna en majoritet av Sveriges hushåll, de som bor i lägenhet.

I juni presenterade den så kallade Nettodebiteringsutredningen ett förslag som skulle uppmuntra svenska hushåll att producera sin egen el och på så sätt stärka elkonsumentens ställning på elmarknaden.

Utredningen föreslog ett skatteavdrag för de hushåll som sätter upp ett vindkraftverk på tomten eller solpaneler på taket. Men alla har inte denna möjlighet, eftersom de som bor i lägenhet varken har en egen tomt eller ett eget tak.

Alexandra Scott

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.