Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Laglig handel med horn ska rädda noshörningen

Publicerad: 4 April 2013, 08:04

Sydafrikas regering diskuterar nu legalisering av handel med noshörningshorn som en möjlighet att rädda arten rapporterar Svenska Dagbladet.


Ämnen i artikeln:

NoshörningTjuvjakt

I en expertrapport som ligger på den sydafrikanska regeringens bord föreslås att man inrättar en central försäljningsorganisation efter samma modell som för diamanter. Enligt Sydafrikas miljöminister Edna Molewa kan detta vara det bästa sättet att rädda noshörningen.

Handel med noshörningshorn har varit förbjuden i 30 år men samtidigt har efterfrågan i framförallt asiatiska länder ökat. Det senaste uppsvinget i tjuvjakten sätts i samband med ett rykte i Vietnam om att pulveriserat horn kan bota cancer. Dessutom har pulvret använts som potensmedel i framför allt Kina.

2016 kommer nästa konferens inom Cites, konventionen om handel med hotade djur och växter, att äga rum i Sydafrika. I en intervju i den sydafrikanska tidningen Business Day säger landets miljöminister Edna Molewa att hon hoppas kunna lägga fram ett förslag om laglig handel i Cites.

I Sydafrika finns för närvarande 20 000 noshörningar, utanför landets gränser återstår högst 3 000 djur. Privata uppfödare har fått noshörningen att komma tillbaka men på grund av extremt höga kostnader för ökad säkerhet minskar intresset för avel. Om tjuvjakten av vilda noshörningar fortsätter som tidigare förväntas de vara utrotade inom 15 år.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

NoshörningTjuvjakt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.