Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Laglöst land för skånska minikraftverk

Publicerad: 12 mars 2012, 10:35

Majoriteten av mindre kraftverk drivs utan miljötillstånd.

Ämnen i artikeln:

SkåneVattenkraft

Länsstyrelsen i Skåne har genomfört en tillsynskampanj och hittat totalt 84 mindre vattenkraftverk i regionen – varav endast 37 har tillstånd. Och bland dessa kan flera tillstånd vara inaktuella.

– Många tror att ett tillstånd gäller för evigt, men kraftverket måste då drivas på samma sätt som när tillståndet beviljades. Om man skaffar nya turbiner krävs ett nytt tillstånd enligt den nya lagstiftningen, säger Jan Grosen på Fiske- och vattenvårdsenheten på Länsstyrelsen i Skåne.

Minikraftverk som utvinner elektricitet ur skånska åar har funnits ända sedan 1800-talet. Många anläggningar har under årens lopp modifierats utan att genomgå någon egentlig prövning – än mindre följt den skärpta miljölagstiftningen. Det innebär att gamla anläggningar drivs med moderna turbiner med stöd av tillstånd enligt äldre lagstiftning.

Samtidigt har intresset för att driva småskalig vattenkraft och minikraftverk ökat tack vare klimatdebatten och ekonomiska subventioner från gröna elcertifikat.

Jan Grosen berättar att rättsläget är oklart och att länsstyrelsen egentligen inte vet om anläggningarna drivs olagligt eller inte. Det är något man ska ta reda på för att kunna rädda värdefulla vattenmiljöer i skånska åar och bäckar.

Kraftverksägarna kommer hursomhelst att tillses enligt miljöbalkens bestämmelser och vad det resulterar i kan variera från fall till fall. Kraftverksägarena har alltid en möjlighet att ansöka om lagligförklaring av verksamheten, säger Jan Grosen.

Miljöaktuellt och M-plus har tidigare rapporterat att rättspraxis är på väg att skärpas för gamla miljöfarliga vattenkraftverk och att det inte längre går att åberopa ”urminnes hävd” för att fortsätta bedriva verksamheten.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev