Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lågpriselektronik innehåller giftiga ämnen

Publicerad: 13 december 2016, 11:32

Under 2016 har Kemikalieinspektionen granskat lågpriselektronik. Över en tredjedel av de kontrollerade produkterna visade sig innehålla höga halter förbjudna och giftiga ämnen.


I tillsynsprojektet kontrollerade Kemikalieinspektionen innehållet i 154 elektronikprodukter från 84 olika företag för att se om de innehöll ämnen som är förbjudna enligt EUs regler, eller som omfattas av informationsplikt.

58 av de undersökta produkterna visade sig innehålla höga halter av förbjudna kemikalier och ämnen som bly, kortkedjiga klorparaffiner som är ett miljöfarligt och cancerogent ämne, och ftalater, en mjukgörare som bland annat finns i sladdar. Alla ftalater är inte förbjudna men flera av dem finns på EU:s kandidatlista över särskilt farliga ämnen och den som säljer varor som innehåller ftalater i halter över 0,1 viktprocent är skyldig att informera om detta.

Det är företagens ansvar att ha kontroll över sin leverantörskedja och se till att man inte säljer produkter som innehåller förbjudna ämnen. Efter kemikalieinspektionens granskning har samtliga varor som innehöll för höga halter av förbjudna ämnen slutat säljas och dragits tillbaka från butikerna. 30 av de granskade företagen har dessutom anmälts till åklagare för misstänkt miljöbrott.

Enligt Kemikalieinspektionen utgör de enskilda produkterna i sig ingen stor risk men på längre sikt kan tillverkning och användning av produkter som innehåller de förbjudna ämnena leda till problem för människors hälsa och miljö.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.