söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lagring av kol: EU hämtar inspiration i Illinois

Publicerad: 16 januari 2013, 11:17

EU jobbar hårt på att främja ett genombrott för lagring av kol (ccs-teknik). Frågan är vilka marknadsmetoder som lämpar sig bäst.

Ämnen i artikeln:

CcsEu

EU jobbar hårt för att främja ett genombrott för ccs (carbon capture and storage). Det kan ske genom hårdare utsläppsstandard eller obligatoriska certifikat, rapporterar Euractive som läst en diskussionspromemoria från Kommissionen.

Ccs-teknik avskiljer och lagrar koldioxidutsläppen i marken, till exempel i tömda gas- och oljereservoarer. I slutet av 2010 planerades 234 ccs-projekt över hela världen.

Ett sätt att komma igång skulle kunna vara en brittisk modell. Med hårdare utsläppsstandard för energibolag och elintensiv industri som ger skjuts åt branschen för kolinlagring. Det skulle ge investerare i ccs bättre skydd mot svängningarna på klimathandelsmarknaden.

Delstaten Illinois har provat ett annat system där energibolagen från och med 2015 måste köpa minst fem procent av sin elektricitet från certifierade anläggningar med tillhörande ccs-teknik. Från 2016 kan anläggningar där minst hälften av koldioxidutsläppen lagras bli certifierade.

Just nu pågår en dragkamp om olika marknadsmetoder mellan olika delar av Kommissionen.

Klimatdirektoratet tycker att det är klimathandelssystemet ETS som ska driva fram investeringarna i ccs och inte några andra regler enligt brittisk eller amerikansk modell. Men med dagens låga priser och dåliga fart på marknaden står sig denna ståndpunkt svag, rapporterar Euractive

Om utkastet godtas kommer Kommissionen att formulera ett lagförslag till 2014.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev