Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lågt miljöbetyg för IT-leverantörer

Publicerad: 26 november 2008, 07:49

Få företag får bra betyg när Greenpeace betygsätter de största leverantörerna av konsumentelektronik.


Varje kvartal släpper Greenpeace sin Guide to Greener Electronics där de sätter betyg på ett antal stora leverantörer av konsumentelektronik efter hur miljövänliga de är. Den senaste rapporten har just sammanställts och liksom de tidigare är det ingen upplyftande läsning ur miljösynpunkt.

Alla företag får ett betyg mellan 1-10 där 10 är bäst och i den senaste rapporten är det bara ett av de 18 undersökta företagen som lyckas kravla sig över 6 i betyg. Det är Nokia som får betyget 6,9, bland annat för att de har en tidplan för att fasa ut PVC samt att deras mobiler drar lite ström.

Efter Nokia följer ett helt gäng företag som får betyg mellan fem och sex. Bland dem finns Sony Ericsson som hamnar på 5,9. Hälften av företagen hamnar dock under fem i betyg vilket förstås inte ser bra ut. Sämst i Greenpeace rankning är Nintendo. Av de 15 kriterier som ingår i bedömningen får Nintendo det lägsta betyget i elva kriterier och totalbetyget blir inte högre än 0,8.

Rapporten har precis släppts och de företag som får låga betyg brukar ha åsikter om Greenpeace slutsatser så diskussionen om vem som egentligen är miljövänlig och inte lär fortsätta.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev