Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Läkarna vet inte hur de ska engagera sig”

Publicerad: 30 juni 2015, 20:17

Klimatrelaterade hälsoeffekter kräver höjd beredskap i kåren.


Läkarna åtnjuter stort förtroende hos allmänheten och skulle som grupp betraktat kunna göra stor skillnad i klimatanpassningen, men är ganska dåligt engagerade. Frågan är varför.

– Det finns en vilja att engagera sig men läkarna vet inte riktigt hur de ska gå till väga, säger Sofia Lindegren, läkare på Danderyds sjukhus, vid Läkarförbundets seminarium i Almedalen.

Hon tycker inte att klimatfrågan fått den uppmärksamhet den förtjänar i kåren men tror att den som vill kan ställa krav och göra skillnad på sjukhusen, i det dagliga arbetet.

Sofia Lindegren är själv aktiv i både Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF) och Läkarförbundets klimatgrupp, som tagit fram förslag till riktlinjer för hur sjukvården ska hantera hälsoeffekter från värmeböljor och nya smittor.

– Läkare måste vara bättre förberedda på nya sjukdomar. Folk tar med sig nya smittor från andra länder och det är viktigt att läkarna känner igen symtomen så att de inte sprids vidare, säger Sofia Lindegren.

Även sjukhusen måste anpassas; till exempel genom att kontrollera temperaturen bättre eftersom många patienter mår sämre när det blir varmt, eller att se över förvaringen av läkemedel.

Läkarförbundet ska fatta beslut om de nya riktlinjerna i december 2015.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.