Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Läkemedelsforskare varnar för kemisk cocktail

Publicerad: 14 oktober 2010, 07:32

Dagens metoder för att bedöma miljörisker av läkemedel räcker inte till. Det visar forskning från Göteborgs universitet.


Mängder av läkemedelsrester rinner ut i avloppen eftersom våra kroppar inte förmår att bryta ned alla substanser. Idag hittas sådana rester i de flesta vattenmiljöer, från grundvatten till havsvatten.

Lite är känt om vad som händer när rester från olika läkemedel och hygienprodukter blandas i vattnet.  En avhandling från Göteborgs universitet visar att blandningen av fem undersökta produkter har en nästan 30-procentig effekt på mikroalger i naturen – medan de var och en för sig inte har någon påverkan alls.

De antimikrobiella substanserna i läkemedel fortsätter att döda mikroorganismer – oavsett om de orsakar infektioner i kroppen eller utför viktiga funktioner i naturen.

Slutsatsen är att dagens metoder för att bedöma miljörisker av läkemedel inte räcker till för att skydda mikrobiella samhällen i naturen. Sara Brosché som står bakom resultaten efterlyser därför bättre miljöriskbedömningar.

– Framförallt måste man inkludera kombinerade effekter av flera av läkemedel, för att spegla hur situationen i naturen verkligen ser ut, säger Sara Brosché på Institutionen för Växt- och Miljövetenskaper vid Göteborgs universitet.

.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News