Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lämmeltåg till ingenjörsutbildningarna

Publicerad: 23 april 2009, 10:33

Ingenjörsutbildningarna är hetare än någonsin. Mycket tack vare tron på framtida jobb. ”Det vore annars ett misslyckande för Sveriges industri” menar facket.


På samtliga tekniska universitets hemsidor, i Sverige, visar man stolt upp siffrorna. För KTH har ansökningarna ökat med 17 procent, Luleå tekniska universitet samt Chalmers 27 procent och Lunds tekniska universitet 20 procent.

Men varför vill så många helt plötsligt bli ingenjörer och finns jobben?

På Luleå Tekniska Universitet är man inte riktigt säker på varför så många söker, men det finns antaganden.

– Nu när det är lågkonjunktur vill fler studera eftersom man inte kan få jobb. Dessutom är ingenjör ett känt yrke, man vet var man kan få jobb, säger Inger Bergström, Chef för utbildnings- och forskningsenheten.

Petra Ljung, kommunikationsansvarig på Chalmers, tror också att det är den dåliga arbetsmarknaden som lockar fler till utbildningar.

– Det är många som anser att ingenjör är ett framtidsyrke och att de kommer att få jobb när de är klara, säger hon.

Olle Dahlberg, utbildnings- och arbetsmarknadsutredare på Sveriges Ingenjörer, anser att det vore konstigt om det inte finns jobb för många av studenterna, när de är klara med utbildningen.

– Visst går det inte att garantera att alla ska få jobb, men framtiden ser ljus ut, menar Olle Dahlberg.

Det vore enligt honom ett stort nederlag för Sverige om vi inte behövde fler ingenjörer.

– Sverige är ett litet land och är beroende av export samt import. Våra industrier kräver mer och mer teknisk kompetens, därför kommer det att bli fler jobb annars har vi problem med utvecklingen av våra industrier, säger han.

Hur universiteten ska möta det enorma trycket återstår att se, men det kommer med all säkerhet att bli stor konkurrens om studentlägenheterna.

Josefin Söderström

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev