Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lampe-Önnerud vill tuta och köra i Sverige

Publicerad: 30 april 2010, 02:46

Batteridrottningen Christina Lampe Önnerud vill ta Boston Powers till Sverige och producera batterier till elbilar här. Men en stundande etablering kan hindras av bristen på kortsiktiga politiska mål.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Christina Lampe Önnerud, vinnaren av priset Hållbart ledarskap och grundare av Boston Power som lanserat världens första miljömärkta batteri, är på Sverigebesök. Bolaget befinner sig i en kraftig expansionsfas och ett av syftena är att undersöka möjligheterna att etablera en batterifabrik i Sverige.

– Vi söker nu samarbeten och marknader som vi tror på och bedömer har de drivkrafter som behövs för att skapa efterfrågan av nya lösningar. Sverige är intressant då det finns en efterfrågan bland konsumenter, stort tekniskt kunnande inom exempelvis fordonsindustrin och en tradition av ambitiösa miljöpolitiska mål. Naturligtvis finns det även här en möjlighet med att vara ännu tydligare och långsiktig när det gäller exempelvis mål för el-bilsutvecklingen säger Christina Lampe Önnerud till Miljöaktuellt.

Diskussionerna om att etablera en fabrik i Sverige har pågått i cirka tre månader och igår träffades representanter från Boston Power, Energimyndigheten, näringsdepartementet och andra viktiga instanser för att fortsätta diskutera möjligheterna. Så här kommenterar Christina de pågående diskussionerna.

– Det finns generella mål på lång sikt som är ambitiösa för fordonssidan. Jag tror dock att man måste gå vidare och titta närmare sektorsvis och också stärka målen på kort sikt. När det gäller dessa frågor möter jag ett intresse men är fortfarande lite rädd att man ska missa chansen att ta täten och låta den svenska marknaden bli ledande i utvecklingen, säger Christina och signalerar därmed att det saknas kortsiktiga morötter för en etablering i Sverige, exempelvis ett konkret mål för antalet elbilar på de svenska vägarna i ett tioårsperspektiv.

– Jag ser också ett behov att ytterligare fokusera på hur innovationer kan kommersialiseras. Det är viktigt att man går vidare och exempelvis utvecklar den satsning som finns på fordonssidan. Teknikupphandling är ett exempel på en marknad kan förstärkas, goda förutsättningar för att etablera produktion utifrån ny teknik en annan. I detta avseende är både USA och Kina mer ogenerade i sin inställning vilket ger dom fördelar i den omställning vi nu ser framför oss, säger Christina som är väldigt noga med påpeka just de goda möjligheterna för Sverige att gå i täten.

– Man ska ha klart för sig att Sverige har ypperliga förutsättningar att lyckas på det här området. Vi har ett stort tekniskt kunnande och en ingenjörstradition i det här landet som inte finns i många andra länder. Om vi kombinerar miljöengagemanget med alla de saker vi är bra på i det här landet kan vi bli bäst i världen.

Boston Power och Saab har ingått i samarbete och igår träffade du Spykers vd Viktor Müller. Vad pratade ni om?

– Vi är besjälade av samma idé att satsa på västerländsk teknologi och att göra något som spelar stor roll i den världsdel som vi verkar i. Vi är inspirerade av varandras strategiska kraft och vilja att simma hela loppet ut; och vi kommer att ses mycket kommande tiden för att jobba fram klara direktiv för våra respektive organisationer. Vi känner att vi har chansen att skapa något som är riktigt rejält – riktigt bra bilar utifrån en modell som vi vet folk tycker om, Saab 9-3.

Boston Power har senaste åren börjat massproducera sina batterier i fabriker i Kina. Batterierna har tre gånger högre energiintentistet, laddas snabbare och klarar fler laddcykler än några konkurrerande produkter. Relativt nyligen har man annonserat att man satsar på att bli en stor leverantör till elfordonsbranschen.

Mikael Salo

Chefredaktör och ansvarig utgivare

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.