Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Land för land – så slår klimatförändringen på ekonomin

Publicerad: 3 januari 2017, 13:04

Klimatförändringarna kommer att få stora effekter för den ekonomiska tillväxten i världen och effekterna kommer att slå ojämlikt. Medan de rikare länderna blir allt rikare, kommer de fattiga att bli allt fattigare. Det visar en grupp amerikanska forskare som studerat klimatförändringarnas effekt på ekonomin.


Ämnen i artikeln:

VäxthuseffektenKlimatförändringar

Det finns många anledningar till att extrem hetta är dåligt för ekonomi, några av de viktigaste kan spåras till det mänskliga beteendet. När det är för varmt blir människor mindre produktiva och vid extrem hetta kan det vara omöjligt att arbeta överhuvudtaget. Tidskriften MIT Technology Review har uppmärksammat en grupp forskare vid universiteten Stanford och Berkley som tittat på historisk data för att få kunskap om hur temperaturen påverkar olika aspekter av ekonomin. Forskarna drar slutsatsen att den genomsnittliga globala inkomsten vid århundrates slut kommer att ligga 23 procent lägre än den hade gjort utan klimatförändringar. Men de negativa effekterna av en uppvärmd värld kommer att vara ojämt fördelade. Medan ett antal nordliga länder som Ryssland och stora delar av Europa och Kanada kan tjäna på höjda temperaturer så blir effekterna fatala för stora delar av Afrika, Latinamerika och Asien.

Enligt Solmon Hsiang, professor på Berkley och en av dem som undersöker klimatförändringarnas effekter på världsekonomin, så kommer vi att få se en massiv omstrukturering av världsekonomin, de redan rika länderna kommer att bli allt rikare, medan de fattiga länderna blir fattigare. Redan 2050 kommer effekterna att vara tydliga. Stora delar av det södra halvklotet kommer att ha ett klimat som är för varmt för att man ska kunna ha en gynnsam ekonomisk tillväxt. Vid århundradets slut kommer medelinkomsten bland de 60 procent av världens fattigaste att ligga 70 procent lägre än den hade gjort utan klimatförändringarna.

170103varldsdkarta

Gå till den interaktiva grafiken i MIT Technology Review.

Klimatförändringarna kommer att få många andra konsekvenser, som extrema väderhändelser av olika slag, och de kommer också att påverka ekonomin negativt, men genom att studera enbart temperaturen kan Solomon Hsiang och hans kollegor ändå skapa sig en bild av hur den ekonomiska utvecklingen kommer att se ut om några få decennier. Till skillnad från extremväder vars effekt är svårare att förutsäga så har stigande temperaturer en relativt konstant effekt på olika faktorer som driver ekonomin. När temperaturerna ökar till mellan 20 och 30 grader så sjunker såväl skördarna som tillgången på arbetskraft och arbetarnas produktivitet dramatiskt. Även i de rikaste och mest tekniskt avancerade länderna kommer man att känna av de negativa effekterna menar Hsiang, som hänvisar till studier som visat att en dagstemperatur på över 30 grader, i ett genomsnittligt county i USA, kostar 20 dollar per medborgare i förlorad inkomst.

Att temperaturen påverkar produktiviteten är inte ett okänt fenomen. Redan i början av 1900-talet gjordes studier för att förstå vilken som var den optimala temperaturen för fabriksarbetare och soldater. Men tillgången på historisk data, i kombination med mer avancerad teknik för dataanalys gör det möjligt att jämföra den ekonomiska utvecklingen i olika länder med medeltemperaturen från 1960 till 2010. På så sätt kan man se hur klimatförändringarna kommer att påverka den ekonomiska tillväxten under resten av århundradet om utvecklingen fortsätter på samma sätt.

Även om klimatförändringarnas effekt på världsekonomin är det forskningsområde som röner störst uppmärksamhet, finns det också andra effekter av temperaturhöjningarna som fler borde intressera sig för menar Solomon Hsiang. Han och hans kollegor har undersökt hur det mänskliga beteendet påverkas av höjda temperaturer och man har kommit fram till att det har negativa effekter för hälsan, såväl som för socialt beteende där man kan konstatera att höga temperaturer leder till ökat våld och dödlighet.

Vinnare och förlorare bland världens länder 2099
Klimatförändringarna väntas få stor påverkan på den globala ekonomin men effekter kommer att vara ojämnt fördelade. Medan temperaturökningarna kommer att gynna ekonomin i vissa länder, kommer de få fatala konsekvenser för andra. Här är de länder som blir de största vinnarna och förlorarna år 2099, om utvecklingen fortsätter som idag.

Vinnare:
1. Mongoliet  BNP + 1413 procent
2. Finland BNP + 516 procent
3. Island BNP + 513 procent
4. Ryssland BNP + 419 procent
5. Estland BNP + 259

Förlorare:
1. Saudi Arabien BNP -96
2. Oman BNP -94
3. Irak, Pakistan BNP -93
4. Nicaragua, Surinam, Guinea, Indien BNP -92
5. Venezuela, Guyana, Nigeria, Benin, Elfenbenskusten, Sierra Leone BNP -91

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.