Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Landsbygdsministern kritiseras för bristande miljöhänsyn i sin egen skog

Publicerad: 10 april 2013, 06:36

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson får nu kritik av Skogsstyrelsen och Natur-skyddsföreningen för att inte ha tagit tillräcklig miljöhänsyn i sin egen skog.


Ämnen i artikeln:

Eskil ErlandssonSkogsstyrelsen

Eskil Erlandsson är delägare i familjegården Stackarp i Kronobergs län. Familjens skog är certifierad och Eskil Erlandsson framhåller själv ofta att skogsägarnas frivilliga ansvar för naturvärdena är en hörnsten i skogsbrukets miljöarbete.

Trots detta lät han efter stormen Gudrun röja områden där Skogsstyrelsen ansåg att det fanns höga naturvärden som borde skyddas. Det handlade om en brant med gamla träd och död ved som är bra för svampar, insekter och andra djur. Där fanns också barrsumpsskog, så kallade nyckelbiotoper.

– Det är naturligtvis djupt olyckligt att misstaget sker i ett område man lagt ned så mycket arbete på att försöka skilja ut och märka upp, säger Hasse Bengtsson distriktschef i Kronoberg till Sveriges Radio.
När Skogsstyrelsen inspekterade markerna upptäckte man att fallna träd sågats upp och körts bort och i en nyckelbiotop i närheten finns djupa spår efter skogsmaskiner.

– Den som kom dit och utförde avverkningen gjorde det över hela området, man upparbetade alla träd som hade blåst omkull, även de som vi vid rådgivningstillfället varit överens om borde ha varit kvar, säger Hasse Bengtsson.

Att skydda nyckelbiotoper är frivilligt för skogsägare. Men den som låtit certifiera sin skog har skrivit under ett dokument som säger att man ska bevara nyckelbiotoper. Eskil Erlandsson säger till SR att han inte fått några indikationer på att han skulle ha röjt för mycket för än nu, åtta år efter Gudrun.

– I så fall är det inte bra. Då måste jag ta det med entreprenören som gjorde arbetet hos oss, säger Eskil Erlandsson.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.