Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Landsbygdsministern uppmuntrar fortsatt räkfiske

Publicerad: 11 februari 2014, 10:08

Världsnaturfondens beslut att rödlista västkusträkan har mött starka reaktioner. I går meddelade landsbygdsminister Eskil Erlandsson att han kommer att fortsätta äta räkor som fiskats på Västkusten.


Ämnen i artikeln:

Eskil ErlandssonSveriges RadioVärldsnaturfondenRödlistning

Under de senaste decenniet har konsumtionen av fisk- och skaldjur ökat lavinartat och förra veckan meddelade Världsnaturfonden, WWF, att de rödlistar västkusträkan i sin årliga fiskeguide över hotade arter. Anledningarna till att Världsnaturfonden beslutat att rödlista västkusträkan är bland annat dumpning, dåliga beståndsuppskattningar och risk för överfiske.

– Det som är allvarligt är att man fuskar i fisket. Man kastar ut räkor som egentligen borde ha landats. Det gör att man inte med säkerhet kan säga hur beståndet mår, säger Inger Näslund, fiskeexpert på Världsnaturfonden till Sveriges Radio.

Beslutet har mött starka reaktioner från bland annat Fiskbranschen, vars ordförande Yngve Björkman gick ut i ett pressmeddelande igår och uppmanade svenska folket att fortsätta fiska och äta räkor från Västkusten.

Enligt fiskbranschen är räkornas lekbestånd över den kritiska nivån och de flesta svenska fiskebåtarna har numer ökat maskstorleken på näten från 35 millimeter till 47 millimeter, något som minskar risken för att småräkor hamnar i näten enligt Fiskbranschen.

Under ett seminarium om fiskets betydelse för Västkustkommunerna i går sa landsbygdsminister Eskil Erlandsson att även han kommer att fortsätta äta räkor från Västkusten.

– Det är inte en stat eller EU, som har gett den här rödmarkeringen, utan faktiskt en ideell organisation, sa Erlandsson som istället hänvisar till Internationella havsforskningsrådet ICES som inte har några invändningar mot fiske av västkusträkor.

Enligt Henrik Johansson, platschef på Göteborgs Fiskauktion, har WWFs rödlistning haft liten påverkan på efterfrågan på räkor.

– När allmänheten ser i massmedia att politiker och andra ifrågasätter rödmärkningen och säger att den inte är korrekt blir det inte samma effekt. Nu ser vi hur efterfrågan normaliseras, säger Henrik Johansson till Svenska Dagbladet.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.