Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Landshövding larmar regeringen om miljöproblem

Publicerad: 27 Juni 2012, 06:03

Ovanlig åtgärd, som försvaras med att läget är så pass allvarligt.


Det är Skånes tillförordnade landshövding Göran Enander som nu larmar regeringen om att tillståndet är kritiskt för Hanöbukten. Det skriver Kristianstadsbladet, som påpekar att det kanske händer någon gång om året att en landshövding kontaktar regeringen på ett sådant här sätt, och att orsaken då oftast handlar om större varsel som lagts i regionen.

Men nu handlar det alltså om ett miljöproblem.

– Jag känner inte till något tidigare fall där regeringen larmas om ett miljöproblem, men det är min skyldighet att göra det när läget är så allvarligt som i Hanöbukten, säger Göran Enander till Kristianstadsbladet.

Enligt Enander är det oklart vad som egentligen har hänt i Hanöbukten.

– Från början var det fiskare som upptäckte att något inte stämde. Det fanns mängder med död fisk och vattnet var ofta brunt och illaluktande. Det visade sig också att fisken flyttat till djupare vattenområdet, vilket påverkar det kustnära fisket som är så typisk för hela regionen från västra Blekinge till Österlen.

Nu behövs därför regeringens hjälp, menar Göran Enander.

– Det är naturligtvis nödvändigt att få reda på vad som ligger bakom. Är det övergödning, miljögifter, ändrade vindförhållanden eller något helt annat som ligger bakom.? Det måste vi ha regeringens hjälp för att hitta svaren på. Det här problemet gäller ju inte bara Hanöbukten utan hela Östersjön. Det krävs internationella insatser.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.