lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Landskrona trotsar Miljööverdomstolen om slamgödsling

Publicerad: 15 april 2011, 06:06

Miljönämnden i Landskrona hänvisar till en ny rapport från Kemikalieinspektionen när man förbjuder en bonde att gödsla med rötslam från reningsverk. Miljööverdomstolen har tidigare gett en annan bonde i kommunen rätt att sprida slam på sina åkrar.

Ämnen i artikeln:

JordbrukSlam

I november i fjol beslutade Miljööverdomstolen att inte ta upp Landskrona kommuns överklagan av Länsstyrelsens och miljödomstolens ja till slamspridning på åkrar. Ändå vill kommunens miljönämnd nu förbjuda en annan bonde att göra samma sak, uppger Helsingborgs dagblad.
Bonden i det nya fallet fick nej på sin ansökan till kommunen för ett och ett halvt år sedan, men ja av länsstyrelsen i mars i år. Det är länsstyrelsens beslut som miljönämnden nu överklagar till miljödomstolen.

Motivet är att ny information har framkommit i form av en rapport från Kemikaliemyndigheten (KemI).
– I den rapporten framkommer nya rön om hur viktigt det är att stoppa spridningen av kadmium i samhället. Det tycker vi bör tas med i bedömningen, säger Landskronas miljöchef Högni Hansson till Helsingborgs dagblad.
Han vill att domstolen ska bedöma om de nya rönen är tillräckliga för att ändra dess tidigare inställning.
– Det är viktigt att hela tiden ta hänsyn till nya fakta. Jag var med på 1970-talet då det spreds bekämpningsmedel i naturen som man då trodde var ofarliga, men som det undan för undan framkommit allt fler risker med, säger Högni Hansson till tidningen Helsingborgs dagblad.
– Kadmiumspridningen är ett stort miljöproblem som borde prioriteras betydligt högre än vad som sker nu.

Miljönämnden skriver enligt Helsingborgs dagblad i sin överklagan att kadmiumhalten i Skånes mark redan i dag är för hög för produktion av viss barnmat.

Anders Danielsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev