Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Landstinget fick lägre pris med miljökrav

Publicerad: 15 september 2003, 11:47

Stockholms läns landstings varutransporter blev nästan en procent billigare, när man handlade upp med hårdare miljökrav.


Upphandlingen är ett steg i arbetet med det miljöprogram som löper från 2002 till 2006 för Stockholms läns landsting. Ett av målen i progammet innebär att minst 25 procent av landstingets person- och varutransporter ska utföras med förnybara drivmedel.

– I upphandlingar som Stockholms läns landsting gör skrivs nu kravet om 25 procent biobränsle in, sade Åke Wennmalm, miljödirektör på Stockholms läns landsting, vid ett seminarium om trafik, miljö och hälsa i Stockholm i fredags.

Merparten av landstingets utsläpp av koldioxid kommer från kollektivtrafiken och där håller man på med ett antal projekt för att just minska utsläppen.

– I dag körs alla innerstadsbussar i Stockholm med etanol, sade Åke Wennmalm.

När det gäller förortstrafiken i Stockholm körs den fortfarande med dieselolja, men planer finns nu på att dra en ledning för biogas från Henriksdals reningsverk till närmsta bussdepå. Därmed skulle innerstadsbussarna kunna övergå till biogasdrift, och förortstrafiken skulle då kunna ta över etanolbussarna.

Mikael Nyberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.