Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Landstinget som flyger gärna och mycket

Publicerad: 8 maj 2018, 12:51

Stockholm City Hall Horizon Skyline Sweden

Foto: Obs. Bilden är ett fotomontage. Bild på Stockholm: Maxpixels.

Under 2017 flög Stockholms läns landsting 565 varv runt jorden. Nu kräver politikerna åtgärder mot de höga utsläppen.


Sedan 2011 har utsläppen från Stockholm läns landstings tjänsteresor ökat med 9 procent. En förklaring till ökningen går att finna i Stockholms läns landstings miljöredovisning för 2017 där det framkommer att 81 procent av antalet resta kilometer har skett med flyg. Enbart under 2017 har landstinget flugit nästan 2,3 miljoner mil, vilket motsvarar 565 varv runt jorden.

Det är på tok för mycket tycker Miljöpartiet som har lagt in en motion där de föreslår inrättandet av en klimatfond dit landstinget ska klimatkompensera de resor som görs med flyg.
– Det är tydligt att detta inte är en fråga som har prioriterats av Alliansen eftersom utsläppen har ökat. I och med antagandet av ett nytt miljöprogram 2016 antog Stockholms läns landsting också ett mål om att flyga mindre. Dock kommer det alldeles för sent eftersom flygningarna har ökat så pass mycket, säger Tomas Eriksson, gruppledare för Miljöpartiet i Stockholm läns landsting.

Pengarna som betalas in till klimatfonden bör enligt Miljöpartiet användas för olika klimatåtgärder. Bland annat anser de att tjänsteresor inrikes till destinationer söder om Umeå inte bör ske med flyg såvida det inte finns väldigt goda skäl för det. De föreslår även en förbättring av förutsättningarna för digitala möten så att fler resor kan ersättas med videokonferenser.

Izabella Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.