Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration
Klimat
Publicerad: 11 Augusti 2009, 13:02
Med 30 ton dieselolja ombord är handelsfartyget Langeland som förliste i Kosterrännan den 31 juli en tickande miljöbomb. Fartyget utgör nu ett hot mot den känsliga miljö som ska bli Sveriges första marina nationalpark.
– Det är naturligtvis en tidsfråga innan det blir ett läckage. Och det är inte bra. Oljan är dessutom svårsanerad eftersom det handlar om en lättare dieselolja, säger Anders Tysklind som är chef för blivande Kosterhavets nationalpark till tidningen Göteborgs-Posten.
Än så länge har man inte fattat några beslut om vad man ska göra med oljan. Att tömma fartyget på olja är ett alternativ, och det är länsstyrelsen som inom kort kommer fatta beslutet.
– Det är aldrig bra att det ligger kvar olja. Det bästa är att ta bort den, säger enhetschefen för Länsstyrelsens miljöskyddsenhet, Ulrika Samuelsson, till Göteborgs-Posten.
Att tömma fartyget på olja är emellertid ingen självklarhet enligt Ulrika Samuelsson som säger att man nu analyserar vilken risk för miljön ett utsläpp medför och att en sanering inte får kosta vad som helst.
Miljöaktuellt, redaktionen