Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag21.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Langelandförlisningen – en tickande miljöbomb

Publicerad: 11 Augusti 2009, 13:02

Med 30 ton dieselolja ombord är handelsfartyget Langeland som förliste i Kosterrännan den 31 juli en tickande miljöbomb. Fartyget utgör nu ett hot mot den känsliga miljö som ska bli Sveriges första marina nationalpark.


Ämnen i artikeln:

HavMiljöfara

– Det är naturligtvis en tidsfråga innan det blir ett läckage. Och det är inte bra. Oljan är dessutom svårsanerad eftersom det handlar om en lättare dieselolja, säger Anders Tysklind som är chef för blivande Kosterhavets nationalpark till tidningen Göteborgs-Posten.

Än så länge har man inte fattat några beslut om vad man ska göra med oljan. Att tömma fartyget på olja är ett alternativ, och det är länsstyrelsen som inom kort kommer fatta beslutet.
– Det är aldrig bra att det ligger kvar olja. Det bästa är att ta bort den, säger enhetschefen för Länsstyrelsens miljöskyddsenhet, Ulrika Samuelsson, till Göteborgs-Posten.

Att tömma fartyget på olja är emellertid ingen självklarhet enligt Ulrika Samuelsson som säger att man nu analyserar vilken risk för miljön ett utsläpp medför och att en sanering inte får kosta vad som helst.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

HavMiljöfara

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.