Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Långsiktigt stöd till biogas del av höstens miljösatsning

Publicerad: 17 september 2021, 09:47

Märta Stenevi och Per Bolund, båda MP-märkta ministrar, presenterade på förmiddagen en kraftigt förstärkt klimatbudget.

Foto: Robin Ek / TT

En halv miljard kronor till biogas nästa år och fortsatt marknadsstöd fram till 2040. Det aviserade regeringen i dag som en del av en kraftigt höjd klimatbudget.


Ämnen i artikeln:

BiogasMiljöpolitik

Regeringen föreslår 12 miljarder kronor i nya satsningar på miljö och klimat 2022, vilket enligt regeringen innebär en fyrdubbling av miljöbudgeten sedan 2014. Bland annat ska 28 miljoner kronor tillföras tillståndsprövande myndigheter och Energimarknadsinspektionen ska få ytterligare 40 miljoner kronor för att utveckla elmarknaden och snabba på tillståndsprocesserna för elnät. Det berättade miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) och bostadsminister Märta Stenevi (MP) vid en presskonferens under förmiddagen.

En ytterligare post är 80 miljoner kronor för att stötta den regionala klimatomställningen. Vidare bemöts den kompetensbrist som Fossilfritt Sverige uppmärksammat genom att satsa på ett kompetenslyft för klimatet, på totalt 500 miljoner kronor de kommande tre åren. 

Regeringen gör också slag i den länge diskuterade saken att främja biogasen. Detta genom att ett produktionsstöd på 500 miljoner kronor införs 2022, vilket höjs till 700 miljoner kronor de efterföljande två åren. Enligt förslaget ska produktionsstödet finnas ända till år 2040 med en kontrollstation 2024.

– Med det här genomför vi centrala delar av biogasmarknadsutredningens förslag, sade Märta Stenevi på presskonferensen och biogasmarknaden välkomnar nu förslaget.

”Den statliga Biogasmarknadsutredningens förslag om produktionsstöd var utmärka och hyllades av företag och branschorganisationer, kommuner, regioner, myndigheter och forskare. Nu är det oerhört glädjande att regeringen har med förslaget i höstens budgetproposition”, säger Maria Malmkvist, vd för Energigas Sverige, i en kommentar.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

BiogasMiljöpolitik

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.