fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Länken mellan forskning och innovationsbolag måste stärkas”

Publicerad: 8 juni 2012, 06:41

På forskningssidan har Sverige kommit långt när det gäller solenergi. Men enligt Energimyndigheten måste vi bli bättre på kommersialiseringsbiten.

Ämnen i artikeln:

GreentechMiljöteknikCleantechEnergimyndighetenFörnybar EnergiForskningInnovationSolcellssystemSolenergiSolkraft

– Vi har flera duktiga forskare i ämnet, men länken mellan innovationsbolagen och forskningen är inte stark nog, säger Linus Palmblad vid Energimyndigheten, i ett uttalande.

Den största delen av den svenska solenergibranschen består av företag som köper in solceller och bygger ihop den till solcellsmoduler. Men enligt Energimyndigheten har dessa företag ingen stark koppling till den framstående forskningen på svenska universitet och högskolor.

Energimyndigheten menar att det dessutom finns stora möjligheter för Sverige att utveckla kringkomponenter och optimera solcellssystem, men att det idag finns en tveksamhet när det gäller att omvandla forskningsresultat till kommersiella företag.

– Det finns dock ett antal nystartade svenska företag såsom bolaget Midsummer som utvecklar produktionsutrustning för tillverkning av tunnfilmssolceller. Ett annat svenskt innovationsföretag är Absolicon som utvecklar ett kombinerat system för sol, el och solvärme.

Nu hoppas Energimyndigheten att med aktiva åtgärder kunna stödja kommersialiseringen av svenska forskningsresultat, så att fler innovationsbolag kan bildas och expandera.

– Sverige är framgångsrikt inom solenergiforskning. I dagens rådande ekonomi är det naturligtvis ett risktagande att starta företag, men det är så vi når ut på världsmarknaden och det är också så solenergin utvecklas i rätt riktning. Vi på Energimyndigheten hoppas att se ännu fler svenska företag ta sig an denna expansiva, föränderliga marknad, avslutar Linus Palmblad.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev