Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Länsstyrelser ska ge glesbygden luft under vingarna

Publicerad: 10 januari 2006, 08:21

Länsstyrelserna ska driva på utbyggnaden av vindkraften för att öka andelen förnybar energi. Vindkraften ska ockå ge glesbygden ett ekonomiskt lyft, hoppas samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin. – Länsstyrelserna får i uppdrag att arbeta aktivt regionalt för att skynda på en positiv utveckling av vindkraften, säger Mona Sahlin.


Regeringen tar alltså länsstyrelserna till hjälp för att påskynda omställningen av energisystemet.

I oktober inrättades en nationell vindkraftberedning och ett första resultat av beredningens arbete är nya instruktioner till länsstyrelserna.

– En av de allra viktigaste byggstenarna i omställningen är vindkraften, skriver Mona Sahlin i en debattartikel i Länstidningen i Östersund.

Vindkraften har enligt Mona Sahlin mycket stor potential. Tyskland producerar 25 TWh vindkraftsel och Danmark 10 TWh, vilket är 18,5 procent av den danska elproduktionen. I Sverige är det endast 0,85 TWh vilket motsvarar ca 0,5 procent av vår elproduktion.

– Sedan 2003 är systemet med gröna certifikat i drift för att stimulera tillkomsten av förnybar elproduktion som vindkraft, bioeldad kraftvärme, solenergi och vattenkraft. Vi kommer i vår att lämna förslag till riksdagen som permanentar systemet och ger det ökad långsiktighet. Målet om ökad förnybar elproduktion kommer att höjas – 15 TWh till år 2016, säger Mona Sahlin.

Vindkraften ska samtidigt ge glesbygden välbehövliga och lönsamma jobb.

– Många vindkraftverk ägs idag av privatpersoner eller samfälligheter och bidrar på ett viktigt sätt till landsbygdsutveckling och sysselsättning, säger Mona Sahlin.

– Strävan efter förnybar energiteknik har redan resulterat i att nya svenska tekniska lösningar växt fram, lösningar som också kan bli exportprodukter, säger Mona Sahlin.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev