Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Lantbruket behöver kombinera hållbarhetsarbete med ökad produktion”

Publicerad: 11 maj 2016, 06:47

Foto: Riksdagen

DEBATT/SLUTREPLIK Minskad livsmedelsproduktion i Sverige leder till export av livsmedelsrelaterade miljöproblem, skriver Kristina Yngwe, miljöpolitisk talesperson för Centerpartiet.


Ämnen i artikeln:

CenterpartietÖstersjön

Annika Svanbäck och Michelle McCrackin, forskare vid Baltic Eye på Stockholms universitet, frågar mig om Centerpartiet är berett att kämpa för ett jordbruk som fokuserar mer på miljövärden snarare än ökad produktion (Aktuell Hållbarhet 4/5).

För mig och för Centerpartiet är arbetet för ett lantbruk som kombinerar hållbarhetsarbete med ökad produktion helt centralt. Det finns nämligen många goda exempel som är värda att arbeta vidare med i en livsmedelsstrategi.

Innan jag fick förtroendet att sitta i riksdagen arbetade jag som rådgivare inom Greppa Näringen, ett rådgivningsprojekt som arbetar med att minska svenskt lantbruks klimat- och miljöpåverkan. Under de år Greppa Näringen varit igång har man uppnått goda resultat vad gäller exempelvis minskat fosforläckage. LOVA (Lokala vattenvårdsprojekt), där Centerpartiet föreslagit en fördubbling av LOVA-bidraget, är ett annat exempel på hur lokalt arbete genom ett stort antal framgångsrika projekt stärker både miljö och lantbruk.

Inom ramen för LOVA har lantbrukare, i samverkan, minskat sin belastning av både växtnäringsämnen och bekämpningsmedel, samt återställt en god vattenmiljö för vattenlevande organismer. Det går inte heller att bortse från det faktum att det finns en stor internbelastning i Östersjön som måste hanteras. Även här finns det intressanta marina affärsmodeller som sluter kretsloppet mellan hav och land, exempelvis musselmjöl som används som kycklingfoder eller alger som substrat i biogasanläggningar.

Forskning, teknikutveckling, kunskapsspridning och samverkan är centrala för att svenskt lantbruk ska fortsatt vara hållbart. Centerpartiet arbetar för att detta ska vara en del av livsmedelsstrategin. Minskad livsmedelsproduktion i Sverige leder bara till export av livsmedelsrelaterade miljöproblem till andra producentländer. Jag förutsätter att även Baltic Eye inte tycker det är att ta miljöansvar.

Därför välkomnar jag fler konkreta inspel från, och samtalar gärna med, Baltic Eye kring hur svensk livsmedelsproduktion kan öka utan att den samlade miljöpåverkan ökar.

Kristina Yngwe, miljöpolitisk talesperson för Centerpartiet, vice ordförande miljö- och jordbruksutskottet

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

CenterpartietÖstersjön

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.