Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lantmännen vill höja kraven för livsmedel

Publicerad: 11 november 2015, 05:00

I en ny rapport skriver Lantmännen, konsultbyrån 2050 och forskningsinstitutet SP att miljökraven på livsmedel bör höjas så att de matvaror som ger minst miljönytta försvinner från marknaden.


Ämnen i artikeln:

Jordbruk

I den nypublicerade rapporten ”I skuggan av eko” skriver Lantmännen, konsultbyrån 2050 och forskningsinstitutet SP att det behövs en bred kampanj för att lyfta fram svenska livsmedel och bönder som bedriver hållbar produktion. Lantbrukare, livsmedelsbransch och konsument- och miljöorganisationer bör sluta upp bakom kampanjen som ska syfta till att driva på förändringar inom politiken och livsmedelskedjan, och på sikt leda till att bönder får full ersättning för sina ekosystemtjänster.

Rapportförfattaren skriver att miljökraven på livsmedel bör höjas så att de matvaror som ger minst miljönytta försvinner från marknaden. Vidare skriver man att lagstiftningen kring offentlig upphandling bör ändras så att upphandlare tvingas ta hänsyn till miljö och sociala aspekter av produktionen. Även inom handeln bör man höja kraven på den mat som saluförs, inte minst lågprissortimentet.

– Att sälja mat som producerats på sätt som hade varit olagligt i Sverige är orimligt, skriver Lantmännens hållbarhetschef Claes Johansson i ett pressmeddelande.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Jordbruk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.