Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Lär chiffer av veteranen i jul

Publicerad: 18 December 2008, 11:42

Ge barnen en spännande kryptokurs i julklapp. Eller påminn dig själv allt du glömt om kryptografi med FRA-veteranens webbskola.


Caesarkrypto, rövarspråk och kodnycklar är bara början. Grundkursen från 2007 kompletterades i år med en fortsättningskurs, där författaren Stig-Arne Ekhall fått hjälp av Bengt Beckman – tidigare chef för FRAs kryptoanalys.

Veteranen Bengt Beckman

Beckman började 1946 på FRA som värnpliktig kryptotekniker och kom att tillbringa hela sitt yrkesverksamma liv inom den hemlighetsfulla radioanstalten, genom hela det kalla kriget. Hans bok Svenska kryptobedrifter berättar om FRAs tidiga historia och om hur matematikern Arne Beurling kräckte den tyska koden under andra världskriget.

Kryptokurserna är väl egentligen ett lärarmaterial och har lagts ut av NCM, Nationellt centrum för matematikutbildning. Men de är helt anpassade för att skrivas ut som ”fylleriövningar”, kapitel för kapitel. Grundkursen är tänkt för elvaåringar och äldre, fortsättningen huvudsakligen för gymnasister.

Bäst lär man sig krypto om man är två personer som samarbetar, säger författarna. Så varför inte ordna lite mellandagspyssel med tonåringen där hemma – som väl annars inte tänkt syssla med tillämpad matematik under jullovet! Så här spännande kan matte bli.

Och den datorintresserade med lite programmeringskunskap uppmanas att själv göra program som hjälpmedel för arbetet med kryptering, dekryptering och forcering.

Börja här: http://ncm.gu.se/krypto

Julklappstips

Julklappstips
I kursen rekommenderas bl.a. pocketupplagan av Svenska kryptobedrifter från 2006.

– Bonniers har trots att upplagan är slutsåld deklarerat att någon ny tryckning inte är aktuell. Konstigt tycker jag, säger Bengt som kan trösta sig med att hans bok finns översatt till engelska, tyska och italienska. Men den svenska upplagan finns fortfarande kvar här och där i bokhandeln, tillexempel på bokus.se, där den kostar 39 kronor.

Då får man en introduktion till krypteringens historia, en glimt av FRA och hela den spånnande historien om hur de tyska chiffren knäcktes. Arne Beurling gjorde det med papper och penna.

Engelsmännen knäckte den tyska Enigmakoden med hjälp av

Alan Turings (bokstavlingen) datamaskiner. I dramatiserad form speglas verksamheten i Robert Harris Enigma.

För 50-talister och andra finns också möjligheten att jaga runt på antikvarat och loppisar efter Sivar Ahlruds Chiffermysteriet, en ungdomsbok från Walströms med omslag av Bertil Hegland.

Tvillingdetektiverna Klas och Göran löser som vanligt fallet med hjälp av kusin Hubbe, som knäcker en spionkod som krypterats till pianotoner, inspelade på en 78-varvare!

Pär Rittsel

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.