Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag23.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Larm: Kraftig nedgång för lavskrikan vid jägarinventering

Publicerad: 23 november 2009, 10:15

Den sällskapliga lavskrikan håller på att försvinna från skogen i västra Dalarna. Det visar en studie som jägarna i Vansbro genomfört, skriver Dalarnas tidningar.


Lavskrikan är en av de mest orädda och sällskapliga fåglarna i svensk natur. Till skillnad från andra fåglar flyr den inte undan utan söker tvärtom upp folk som sitter och rastar i skog och mark. Den är därför en lättillgänglig indikator på tillståndet i miljön.

Ornitologen Jan-Olof Granberg har bett jägarna i Vansbro om hjälp att räkna antalet lavskrikor. Första gången hösten 1997 då jägarna i bygden räknade in totalt 62 lavskrikor på 22 olika ställen. Under årets älgjakt observerades endast 8 fåglar på tre ställen.

— Minskningen beror säkert på det moderna skogsbruket. De flesta arter är beroende av en viss biotop att häcka i. I lavskrikans fall är det gamla granbestånd som gäller, säger Jan-Olof Granberg till Dalarnas tidningar.

Skogsbolaget Bergvik har huggit hårt i skogarna i området. Jan-Olof Granberg vill att man bevarar den kvarvarande naturskogen norr om Skålö. Efter ett möte med länsstyrelsen har bolaget gått med på att skjuta på avverkning för att hinna med inventeringar.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.