Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Larm om missförhållanden på SMHI

Publicerad: 1 Februari 2019, 12:29

SMHI:s huvudkontor i Norrköping.

Foto: Pimvantend/ Wikimedia Commons

Miljödepartementet har mottagit ett anonymt brev där skribenterna, som uppger sig vara anställda vid SMHI, misstänker missförhållanden på myndigheten.


”Många som försökt säga ifrån har blivit straffade på olika sätt, så vi är rädda. Därför är vi anonyma (än så länge). Informationen som vi sammanställt grundar sig på bidrag från ett 100-tal personer. Vi vill inte förstöra SMHI:s rykte, men vi menar att något måste göras”. Så står det skrivet i ett anonymt brev till miljödepartementet som Aktuell Hållbarhet tagit del av.

Brevskrivarna bifogar ett annat anonymt brev som tidigare skickats till SMHI:s generaldirektör Rolf Brennerfelt. I brevet står det att de vänder sig till honom ”på detta sätt eftersom SMHI saknar ett visselblåsarsystem och rutiner för att anmäla misstankar om korruption och oegentligheter.”

De påstådda missförhållandena rör bland annat en planerad ombyggnad av myndighetens lokaler, som enligt brevskrivarna både kan strida mot SMHI:s klimatanpassningsuppdrag och minska personalens effektivitet samtidigt som den innebär höjd hyra. Dessutom uppges att arbetsmiljölagen inte har följts i ombyggnadsprocessen. Bland annat hävdar brevskrivarna att avtal med fastighetsbolag skrivits utan att huvudarbetsmiljöombud och fackliga företrädare informerats.

Vid sidan av byggprocessen riktas kritik mot delar av ledningen som bland annat sägs motarbeta facken och medarbetare.

Handläggaren på miljödepartementet svarar brevskrivarna att ”Vi kommer att följa upp detta i vår dialog med GD”.
– Jag har tagit emot ett anonymt brev och ser allvarligt på innehållet. Jag följer riktlinjer för hur visselblåsning ska hanteras av staten och har därför tillsatt två olika utredningar, en extern och en intern. Jag inväntar resultatet av de utredningarna. Jag har dessutom haft kontakter med miljödepartementet, säger Rolf Brennerfelt till Aktuell Hållbarhet.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.