Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Larmrapport: 90 procent av Östersjöns fiske är ohållbart

Publicerad: 12 april 2012, 09:47

En ny rapport, som publiceras idag, slår larm och visar på en misskött fiskeförvaltning som ger ytterst skadliga påföljder.


En ny rapport som publiceras idag, torsdag,  visar att hela 80 procent av de kommersiellt fångade arterna i Östersjön och Kattegatt saknar grundläggande förvaltningsplaner. Det betyder att fyra av fem kommersiellt fiskade fiskarter har förvaltningsplaner som bygger på vetenskapliga rön.

Rapporten
, som gjorts av Oceana den internationella organisationen för marint bevarande, visar att det fortfarande förekommer en rad ohållbara fiskemetoder – både lagliga och olagliga.
– Det är ologiskt att av de över 50 kommersiella arterna fångade i Östersjön och Kattegat, har endast 10 fått vetenskaplig rådgivning, och av dessa hanteras enbart 5 i enlighet med den totala tillåtna fångstmängden (TAC),” uppgav Xavier Pastor, verkställande direktör för Oceana Europe.

Att bara
5 av 50 kommersiellt fiskade arter fiskas i enligthet med den tillåtna fångstmängden betyder att 90 procent av arterna fiskas på ett ohållbart sätt. Xavier Pastor konstaterar också att den vetenskapliga forskningen ständigt ignoreras. Ett tydligt exempel menar han är att den tillåtna fångstmängden för den utrotningshotade arten lax sattes dubbelt så högt som vetenskapen rekommenderade.

Oceana
skriver att Östersjöländerna tagit ställningen till en rad åtgärder för att återställa havsmiljön – bland annat att nå hållbar avkastningsnivåer före 2015.
– Med de åtgärder som nu är i kraft, är det inte trovärdigt att Östersjöländerna kommer att uppnå dessa ambitiösa mål inom den överenskomna tidsfristen, säger marinforskaren Hanna Paulomäki som är projektchef för Östersjön på Oceana.

Oceana menar i sin rapport att vi måste ta reda på statusen på det kommersiellt utnyttjade fiskebestånden innan vi beslutar om eventuellt fiske.
– En ekosystembaserad fiskeriförvaltning måste hela tiden tillämpa säkerhetsåtgärder när det inte finns tillräckligt med information. ”

I sin rapport har Oceana en rad rekommendationer för att förbättra fiskeförvaltningen i Östersjön:

- En strängare bevakning och kontroll i alla Östersjöländer.
- Bättre val av fiskeredskap, stoppa destruktiva fiskemetoder, såsom bottentrålning och muddring, för att förhindra både skador på sjöbotten såväl som oönskade bifångster och bruket av att kasta fisk överbord.
- Inkludera fångsterna från fritidsfiske, som för tillfälligt utgör den sämst förvaltade fångsten och som varken ingår i kvoterna, förvaltningsplanerna eller rapporteringskraven.
- Införa strängare fiskeförvaltningsåtgärder både innanför och utanför marina skyddade områden, inte endast för att skydda fiskebestånd utan även hela Östersjöns ekosystem, fiskeindustri, fiskesamhällen samt fiskare.

Slutligen slår Oceana fast att två av hållbarhetens hörnstenar – de sociala och de ekonomiska aspekterna – först kan nås då man lyckats nå den tredje hörnstenen – ekologisk hållbarhet i fiskebestånden.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.