lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Laser ersätter tändstift

Publicerad: 26 april 2011, 02:56

Förbränningsmotorns dagar må vara räknade, men utvecklingen lär pågå länge än. Tändstiften i våra bilar går till exempel att rationalisera bort.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Japanska och rumänska forskare har utvecklat en laser som ska kunna ersätta tändstift i bensindrivna bilmotorer, rapporterar BBC. Tändstiften har principiellt sett inte utvecklats mycket sedan de uppfanns för 150 år sedan. Funktionen bygger på att den gasblandning som finns mellan tändstiftets elektroder joniseras när spänningen mellan elektroderna blir tillräckligt hög. Jonströmmen får gasblandningen att upphettas explosivt.

Försök att ersätta tändstift med laser har gjorts tidigare, dock utan framgång. Bland annat har systemen varit instabila och ineffektiva. För att lyckas har de japanska och rumänska forskarna utvecklat ett system med två eller tre ljusstrålar som fokuserar på olika platser i cylindern där förbränningen sker.

– Tidigare har laser begränsats till grundläggande forskning eftersom de varit stora, ineffektiva och instabila. Inte heller har de kunnat placeras bortom motorn eftersom de kraftiga ljusstrålarna skulle förstört de optiska fibrer som sänder ljuset till cylindrarna, säger Takunori Taira vid National Institutes of Natural Sciences i Okazaki, Japan, till BBC.

Ljuskällorna tillverkas i keramiskt material, är ungefär lika stora som konventionella tändstift och pressas fast i cylindern. Med laser istället för tändstift åstadkommer man flera fördelar. Dels elimineras elektroderna som slits ut och måste bytas med jämna mellanrum, dels ska förbränningen bli bättre med laser, enligt forskarna. Energiåtgången motsvarar däremot ungefär den för tändstift.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev