Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Laser generar slumptal snabbt

Publicerad: 24 november 2008, 08:51

Genom att låta en del av ljuset från en laser reflekteras tillbaks in i lasern går det att få fram stora mängder äkta slumptal på kort tid.


För att få säkra digitala förbindelser krävs det bra kryptering och bra kryptering kräver bra slumptal för att skapa säkra krypteringsnycklar. Nu är det inte helt lätt att få fram bra slumptal. De rena mjukvarulösningar som finns kan knäckas, mer eller mindre enkelt, med hjälp att statistisk analys. Andra metoder som till exempel att använda förändringar i atmosfären för att skapa slumptal ger i och för sig bra slumpmässighet, men kan inte generera tillräckligt många slumptal för att täcka behovet.

Nu har emellertid forskarna Atushi Uchida vid Saitama universitet i Japan och Peter Davis vid NTT Communication Science Laboratories i Kyoto kommit på en ny metod som ger massor med äkta slumptal.

De använder en spegel som reflekterar tillbaks en del av det ljus som skickas ut från en laser. Det reflekterade ljuset gör att laserstrålen börjar oscillera helt slumpmässigt. Det kan sedan omvandlas till binära signaler som kan användas av en dator för att skapa slumptal.

För att få det hela riktigt slumpmässigt används två separata lasrar vars signaler kombineras ihop till en signal som då ger äkta slumptal. Visar man signalen på en bildskärm ser det precis ut som det ”myrornas krig” man kan se på TVn när det inte är någon sändning.

Medan alternativa metoder för att skapa äkta slumptal bara kan generera kanske 100 megabit av slumptal per sekund så klarar lasermetoden av 1,7 gigabit per sekund och eftersom lasern är av samma typ som används i fiberoptiska system blir lösningen inte särskit dyr.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev