Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lasern läker alla sår

Publicerad: 11 november 2008, 09:00

En ny teknik gör det möjligt att svetsa ihop sår med laser utan att riskera att bränna sönder skinnet på patienten.


Att använda en laser för att ”svetsa” ihop sår istället för att sy ihop dem är ingen ny idé, men fram tills nu har det inte fungerat så bra. Problemet har varit att kunna kontrollera temperaturen tillräckligt noggrant så att vävnaden hettas upp exakt så mycket att den verkligen svetsas ihop och det utan att bränna sönder vävnaden.

Nu har ett israeliskt forskarlag vid Tel Avivs universitet kommit på en lösning på problemet. Det nya med deras metod är att de har utvecklat ett fiberoptiskt lasersystem där de kan kontrollera temperaturen med en noggrannhet på 3-5 grader vilket räcker för att hålla den inom de 60-65 grader som man måste hålla sig inom för att få en bra sårsvets.

Lasern bygger på optiska trådar byggda av silversalid där effekten som levereras kan justeras i små steg. En IR-detektor mäter hela tiden temperaturen på vävnaden och skickar resultatet till en dator som använder värdena för att kontinuerligt justera lasern.

Den nya metoden har redan testats på människor vid gallblåseoperationer och nu ska även större sår svetsas ihop. Fungerar det som det är tänkt räknar forskarna med att ha en kommersiell produkt framme om några år.

Fördelen med att svetsa ihop sår är att det blir helt vattentätt så risken för infektioner minskar plus att det blir enklare att undvika ärrbildning än om man syr ihop såren.

Pernilla Strid

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev