Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Laservapen rycker närmare

Publicerad: 4 augusti 2009, 03:08

Förra året sköt den amerikanska flygburna ABL-lasern ett lyckat skott. Nu kan det bli markstridskrafternas tur.


Obemannade flygfarkoster, UAV-er, är väldigt svåra att bekämpa. Det är kanske därför de håller på att bli så populära. Man använder allt från luftvärn till raketgevär, men UAV-er är dessutom snabba. De är ofta av plast och kan vara svåra att se på radar. De är dessutom mindre än konventionella flygplan och är svåra att träffa av den anledningen.

Då återstår laser. Den kan sikta och följa hur snabba föremål som helst och fortsätta ösa på med energi tills UAVn börjar brinna eller knycklas ihop.

Flygplanstillverkaren Boeing har därför skapat sin Laserhämnare, the Laser Avenger, en fordonsmonterad högeffektlaser, med uteffekt på några tiotals kilowatt. Boeing vill dock inte uppge den exakta uteffekten. Hämnaren spårar en UAV och håller den kvar i siktet tills den kommit tillräckligt nära för att den ska kunna förstöras med ett skott, varefter den släpper på energin och sätter eld på planet.

Laserhämnaren har ett antal fördelar. Den kan fortsätta skjuta tills elkraften tar slut. Varje ”skott” är betydligt mycket billigare än en konventionell missil och den är dessutom relativt ljudlös och har ingen rekyl.

Fordonet är en vanlig Humvee som Boeing redan använder för luftvärn. Man har helt enkelt ersatt en Stinger-ramp med en högeffektlaser.

Stridsledningssystemet är högautomatiserat med automatisk framförhållning och elevationsvinkel. Skytten har ett optiskt sikte med head-up-display där olika låsningar och eldgivningtillstånd projiceras direkt på displayen. Målet upptäcks antingen med det optiska siktet eller med en infraröd kamera (FLIR) som till och med sägs fungera i regn.

Ett annat användningsområde är att förstöra oexploderad ammunition på avstånd. Detta har Boeing redan demonstrerat. Ungefär 1 kW ska räcka för att förstöra ammunition. Bilden ovan visar lågeffektsversionen som kan förstöra minor och OXA.

Boeing är dock inte först. Ett israeliskt företag har redan visat upp en video på Youtube om hur de bekämpar inkommande artillerigranater med laser.

Läs mer om flygburen laser: http://teknik360.idg.se/2.8229/1.198308/flygburen-vapenlaser-provskjuten

Annars skjuter man Stinger. Det verkar gå bra, det också.

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.